crypto tájékoztató

Mi a kriptopénz?

A kriptopénz egyfajta digitális eszköz, amely általában digitális valutaként működik. A rendszer, amely lehetővé teszi a kriptopénz használatát, a következő technikai módszeren alapul: kriptográf. Egy tipikus kriptopénz arra szolgál, hogy valutaként használják. Bár nem minden digitális kriptoeszköz arra való, hogy valutaként használják, mint a népszerű kriptót, a Bitcoint. Az Ethereum például egy decentralizált alkalmazásplatform, és a fő felhasználási területe az Ethereum hálózaton történő tranzakciós költségek kifizetése és más alkalmazások alapjaként való felhasználása.
Hogyan nézzük meg: A kriptopénz egy kicsit olyan, mint az online bankolás központi bank nélkül. Szoftveralapú, mint egy online banki platform. Van egy főkönyv (úgynevezett blokklánc), egyenlegek és számlaszámok. Egy jelszóval hozzáférhetsz az egyenlegeidhez, és tranzakciókat is végezhetsz rajta keresztül. Az online bankoláshoz hasonlóan egy átlagos ember nem igazán tudja, hogyan működik, de működik.

Mi a Bitcoin?

A Bitcoin egy olyan szoftverfájl, amelyet a világ számítógépein tárolnak, és amely a pénzügyi tranzakciók blokkláncnak nevezett főkönyveként működik. Bitcoin a neve ennek a rendszernek és a pénzegységének is. a főkönyv a Bitcoin-egyenlegekhez kapcsolódó, nyilvános címeknek nevezett számlaszámokat tartalmazhat. A Bitcoin-egyenlegek mozgatására akkor van lehetőség, ha az emberek szoftverek/alkalmazások segítségével, pénztárcaként használják a számlákhoz tartozó jelszavakat (vagy “privát kulcsokat”). Egyszerűen mondva az egyenleg, amely maga a Bitcoin mozognak a blokkláncon keresztül, miközben tranzakciókat hoznak létre, amelyek a (bitcoin) pénztárcában jelennek meg.

Mi az a blokklánc?

Technikailag a Blockchain elsősorban egy adatbázis-protokoll (szabályrendszer) az adatok “blokkokba” való rendezésére, de egyszerűbb úgy gondolni a Blockchainre, mint egyfajta adatbázisra. Valójában egy olyan táblázatkezelő, ahol az adatokat blokkokban tárolják, amelyeket a hash-nak nevezett kriptográfiai kódok kötnek össze egy sorrendben. Ez az adatbázis általában decentralizált és sok számítógépen elosztott, ahelyett, hogy egyetlen központi helyen tárolnák vagy egyetlen központi egység kezelné. Példaként említhetjük: A Bitcoin blokkláncát általában mind a nyilvános főkönyv leírására használják, ahol az összes tranzakciós adatot tárolják, mind pedig magára a technológia, azaz a főkönyv mögött álló protokoll leírására. A blokklánc-technológiának számos alkalmazása van számos iparágban, és az informatikai ágazat új korszakának csodagyerekeként tartják számon.

Decentralizáció: Ahelyett, hogy egy számítógépen vagy egy vállalat számítógépein tárolnák, a Bitcoin és más kriptovaluták, mint az Ethereum vagy a BNB, sok számítógépen, sok különböző szervezetnél vannak elhelyezve. Eközben minden vagy demokratikusan történik, vagy algoritmusok irányítják, így nincs szükség központi gazdára, mint a bankszektorban vagy a kormányok működésében. Tehát a legtöbb blokklánc, mint például a Bitcoin, bizonyos értelemben decentralizált és elosztott is.

Fiat valuta vs. kriptopénz?

A fiat valutát, mint az amerikai dollár, a központi bankok irányítják, és ezzel együtt az államok ellenőrzik. Ez egy törvényes fizetőeszköz, és szinte mindenre lehet vele fizetni. A kriptovalutát, mint például a Bitcoint, nem egy központi szervezet ellenőrzi, csak a felhasználói, vagy ahogy mi hívjuk “birtokosai”, továbbá nem rendelkezik törvényes fizetőeszközzel, így nem lehet vele adót fizetni. Egyébként mind a fiat valuták, mind a kriptovaluták csereeszközként és értéktárolóként működnek.

Lehet kriptovalutával vásárolni dolgokat?

A kriptopénz bármely olyan áru vagy szolgáltatás fizetési módjaként használható, amely elfogadja a kriptopénzt. A leggyakoribb fizetőeszközként használt kriptopénz a Bitcoin, de a BNB és az Ethereum egyre elismertebbé válik világszerte, és az idő előrehaladtával a Bitcoin és más kriptopénzek fizetésként való elfogadása egyre elterjedtebbé válik.

Milyen előnyei vannak a kriptopénz fizetési módként való használatának?

Számos előnye van a kriptopénz fizetési módként való használatának. A kriptopénz egyik fő előnye a más fizetési rendszerekhez képest gyakran alacsony tranzakciós költségek és gyors tranzakciók. Ha a hálózat nem zsúfolt, a kriptopénz a leggyorsabb és legolcsóbb módja a pénzküldésnek világszerte, elég csak az XRP kriptót megnézni, mint jó példát.
A kriptovalutával az online fizetés is egyszerű, különösen a peer-to-peer tranzakciók esetében. Egy másik nagy előnye, hogy a kriptopénz nem igényel bizalmat, ami a küldő és a fogadó fél számára egyaránt megszünteti az esetleges aggodalmakat. Eközben egyes államokban néhány ember számára a kriptopénz bármely ország valutájának alternatívájaként működhet, ahogyan El Salvadorban már most is az. jó alternatíva lehet, ha egy nemzet valutája gyors inflációtól szenved.

Hogyan vásárolhatok / adhatok el kriptopénzt?

Bárki vásárolhat és eladhat kriptovalutákat, például bitcoint online brókercégek vagy tőzsdék, például a Binance, Coinbase, Crypto.com, Kucoin stb. segítségével. A tőzsdék olyanok, mint a digitális tőzsdék, de a kriptovaluták számára.

Hogyan működnek a tranzakciók?

A kriptopénz-tárcának nevezett szoftvert (lásd alább) egy számlaszámmal és jelszóval (technikailag nyilvános cím és privát kulcs) együtt használják. A magánkulcsot (amelyet csak a tulajdonos ismer, mint egy jelszót) egy aláírás létrehozására használják, amely lehetővé teszi a tulajdonos számára, hogy a blokkláncon mozgassa a pénzeszközöket. A tranzakciókat ezután a “bányászok” szekvenciális blokkokban rögzítik a blokkláncon (lásd a következő szakaszt). Szinte minden kriptovaluta így működik.

Hogyan tároljuk a kriptovalutákat?

Túlságosan leegyszerűsítve, lényegében kriptopénzeket “tárolsz” kriptopénz tárcákban, úgy tekinthetsz rá, mint egy bankszámlára, de úgy, hogy valóban birtoklod a pénzedet. Hosszú távon tárolhatod őket hideg tárcákban (ahol offline tárolod a privát kulcsaidat, és amely egy fizikai eszköz. Vagy tárolhatja őket bármely olyan tőzsdén is, amely támogatja a kriptokereskedelmet.

Mi az a kriptopénz tárca?

A tárcára úgy lehet gondolni, mint egy szoftverre, amely lehetővé teszi a kriptopénz tárolását és kriptopénz tranzakciók létrehozását. Ez egy egyszerű módja a tárca elképzelésének, még akkor is, ha a kriptopénz technikailag nem egy tárcában tárolódik (ehelyett a nyilvános címek a blokkláncon rögzített tranzakciókhoz kapcsolódnak, és így egyenlegekhez kapcsolódnak, amelyeket a tárcaszoftver le tud olvasni és megjeleníteni az Ön számára). Technikailag a tárca egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi a privát kulcsok tárolását, a nyilvános címekhez kapcsolódó egyenlegek megtekintését, valamint a kimenő tranzakciók létrehozását és aláírását. Ezt megjegyezve különbséget kell tennünk a tárcák között, ahol a privát kulcsok az Ön kezében vannak (mint például a Bitcoin Core tárca), és a letétkezelő tárcák között, ahol harmadik felek tárolják a tárcát az Ön számára, és ők rendelkeznek a privát kulcsok felett (mint például a Coinbase vagy a GDAX tárcái).

Mi az a token?

A token egy olyan szó, amelynek a kriptopénzben többféle jelentése is van. A leggyakrabban használt jelentése egyszerűen egy kriptopénzt és annak értékegységét írja le. Például mondhatjuk azt, hogy “van 1000 Bitcoin tokenem”. A kifejezést néha más érmék hálózatán létező kriptovaluták leírására is használják. Jelent továbbá olyan titkosított adatbiteket, amelyek nem tartalmaznak azonosító információkat, más néven tokeneket. Mondhatni egy érme lehet token, de egy token nem lehet érme.

Biztonságos a Bitcoin és más kriptovaluták?

Nos, ez a választott kriptótól függ. A Bitcoin két fő okból biztonságos. Az egyik: rengeteg egyirányú titkosítást használ, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy mindent, ami titkosítva van, feltörjenek (túl sok munkát igényel). Kettő: elosztott, így nincs központi szoftver, amit meg lehetne hackelni.

A kriptopénz legális?

Általánosságban elmondható, hogy a kriptopénz minden tekintetben legális az Egyesült Államokban és a világ nagy részén. Az egyetlen dolog, hogy adót kell fizetni utána, ha az árfolyam-ingadozásból hasznot húzol, ó, és ne csinálj vele semmi csúnya dolgot, mert ami egyébként illegális lenne, az a kriptovalutával is illegális.

Crypto kifejezések:

FOMO – Fear Of Missing Out, ami egy érzelmi reakció arra, hogy az ár sokat mozog felfelé, és részt akarsz venni abban, hogy benne legyél.
FUD – a félelem, bizonytalanság és kétség, ami befolyásolhatja az eszközök árát, és amit sok spekuláns tesz azzal, hogy rosszat mond egy kriptóról.
HODL – egy régi fórumbejegyzésből származó tartás elírása, manapság azt jelenti, hogy “tartsd ki az életedért a nagy ármozgások során”.
SHILL – reklámozni és megosztani a projektet, amelynek része vagy, és jót mondani róla egy vagy több fórumon.
DEV – egy kriptoval kapcsolatos token vagy projekt létrehozója(i)
PUMP and DUMP – hatalmas árfolyam-emelkedés (gyakran néhány ember vagy csoport szervezésében), majd egy gyors és drasztikus eladási fázis (és áresés), amely tönkreteszi a kisebb projekteket, és a tulajdonosok többsége elveszíti kezdeti befektetését.

Crypto Chip Token